Avantajları nelerdir?
Grup terapileri, kişiye yaşadığı zorluklarda yalnız olmadığını, pek çok insanın benzer mücadeleleri ve zorlukları paylaştığını görme imkanı sunar. Kişinin deneyimlerini benzer sorunları yaşayan başkalarıyla paylaşmasına eşlik eden tedavi edici bir özelliğe sahiptir. Benzer sorunları olan başkalarını dinlemek, kişisel farkındalığın gelişmesine olanak tanır.
Bununla beraber, benzer yollardan geçmiş insanların, o zorlukları atlatırken yaptıkları olumlu davranışları görme ve modelleme imkanı sunar. Modelleme, birinin davranış veya duygularını gözlemleyerek taklit etme, içselleştirme ve öğrenme yöntemi olarak terapilerde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Bu şekilde katılımcılar, yaşamda karşısına çıkan zorluklarla baş edebilme tekniklerini birbirinden öğrenebilirler. Baş etme becerileri çeşitlilik kazanır.
İyileşmek için bağ kurmak zorundayız. İlişkilerde hasar görüyor ama yine ilişkilerde iyileşiyoruz. Grup terapisi, kişinin diğerleriyle bağ kurmasına olanak sağlıyor. Kişinin, ötekini olduğu haliyle görebilme, duygusunu anlama, gerektiğinde destek alma ve destek verme kapasitesini artırır.
Grup terapisinin diğer bir faydası ise, kişinin iletişim becerilerinin dolayısıyla sosyal becerilerinin gelişmesine olanak sağlamasıdır.
Grup terapisi, duygularını ve algılanan zayıflıklarını tartışmaktan çekinebilen bireyler için geniş bir güvenlik ağına sahip olma hissi sağlar.
Bunlara ek olarak, grup terapisi maddi açıdan bireysel terapiden daha uygundur.
Dezavantajları nelerdir?
İlgi odağı olamamak kaygısı. Grup çalışmalarında yapılan müdehalelerin düzeyi bireysel terapi kadar tek bir kişi için odaklanmış ve yoğun değildir.
Gizliliğin ihlali kaygısı. Her ne kadar grup üyelerine genel olarak grupta meydana gelen bilgi ve olayların gizli tutulması ve yalnızca terapi sırasında grup üyeleriyle paylaşılması talimatı verilmiş olsa da, gizliliğin ihlali potansiyeli daha fazladır.
Sosyalleşmek için gelen katılımcılar, grubun dinamiğini bozabilir. Gruplardaki bazı bireyler aslında kendini değiştirmek için değil sosyalleşmek için gelirler. Bu da, grup dinamiğini bozabilir.
Grup terapisi doğası gereği daha az esnektir. Çerçevesi daha keskindir. Gruplar genellikle belirli zamanlarda toplanır. Bireysel terapide, seans günü ve saati terapist ve danışan arasında esneyebilir ancak grup terapilerinde, böyle bir esneklik yoktur, kişinin kişisel programını terapi çerçevesine göre uydurması gerekir.
Özetlersem, grup terapisi danışanlara güçlü bir destek sağlayabilir ve onları istenilen sonuçlara ulaştırabilir. Elbette, kişinin yaşadığı zorlukları aşmasına katkısı ve kişilik değişimindeki etkinliği göz ardı edilemez. Ancak bu doğası gereği olası sınırlamalar olduğundan, grup terapileri ancak kişinin katılmaya hazır olması durumunda etkilidir.